Tantum Verde rastvor za ispiranje usta

Tantum Verde rastvor za ispiranje usta
Šifra:
L526
Cena:390,00 RSD
Ukupno glasova: 0

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo jer ono sadrži intormacije koje su važne za Vas.


Ovaj lek možete kupiti bez lekarskog recepta, za lečenje blažih bolesti bez pomoći Vašeg lekara. Pored toga, potrebno je da pažljivo koristite ovaj lek kako bi od njega dobili najbolje rezultate. Ako Vam je potrebna još neka dodatna informacija lli savet, obratite se lekaru ili farmaceutu. Ukoliko se Vaši simptomi pogoršaju ili Vam ne bude bolje, obavezno posetite Vašeg lekara!

Zaštićen naziv leka, jačina leka: Tantum Verde, 0,15% rastvor za ispiranje usta.

Nezaštlčeno, generičko irme:
Benzidamin

Sadržaj aktivnih supstanci:
1,5mg benzidamina u 1ml

Sadržaj pomoćnih supstanci:
1ml rastvora sadrži:
glicerin, saharin, natrijum-bikarbonat, etanol (96%), metil p-hidroksibenzoat, aroma nane, polisorbat 20, E 104, E 131, prečišćena voda.


Šta je Tantum Verde i čemu je namenjen?
Tantum Verde je rastvor zelene boje za ispiranje usta i grla.

Sastav:
Farmaceutski obllk i sadržaj: rastvor za ispiranje usta; 1ml rastvora sadrži 1,5mg benzidamin hidrohlorida


Kako Tantum Verde deluje?
Aktivna supstanca benzidamin ublažava bol i ima izraženo protivupalno dejstvo koje nastupa brzo. Deluje lokalno. Dobro se podnosi i ciljano deluje nd slmptome upale i otežanog gutanja.


Kada se lek Tantum Verde upotrebljava?

 

Kod bolnih upala, otoka i iritaclje sluzokože u ustima i grlu, upale desni, parddontoze, upale krajnika, a pre svega kod prehiada sa bolovlma u grlu, ždrelu i ustima.


Šta morate da pročitate pre upotrebe leka?

 

Upozorite lekara ako uzimate druge lekove, imate neku hroničnu bolest, neki poremećaj metabolizma, preosetijivi ste na lekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih.
Ne preporučuje se upotreba benzidamina kod osoba koje su preosetljive na salicilnu kiselinu, aspirin ili na nesteroldne antiinflamatorne lekove. Oprezno primenjivatl lek kod osoba sa bronhijalnom astmom. Deca do 11 godina treba da koriste Tantum Verde rastvor za ispiranje usta pod nodzorom odraslih.


Kada ne smete uzimati lek?
Ukoliko ste preosetljivi na bilo koju komponentu leka.


Primena u trudnoći i dojenju:
Pre nego što počnete da uzimate neki lek, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom. Pri pravilnoj upotrebi i pridržavanju uputstva za upotrebu, lek se može koristiti u trudnoći i u toku dojenja,


 

Uticaj na psihofizičke sposobnosti prilikom upravljanja motornim vozilom i mašinama:
U preporučenim terapijskim dozama nema dokaza o uticaju leka na sposobnost upravljanja motornim vozllom ili mašinama.


 

Na šta morate paziti ako uzimate druge lekove?
Imajte u vidu da se ove informacije mogu odnositi i na lekove koje više ne pijete, kao i na lekove koje planirate da uzimate u budućnosti, Obavestite svog lekara ili farmaceuta ako uzimate, ili ste do nedavno uzimali neki drugi lek, uključujući i lek koji se nabavija bez lekarskog recepta. Nisu poznate interakcije sa drugim lekovima.


Kako se lek Tantum Verde rastvor za ispiranje usta upotrebljava?
Ukoliko mislite da lek Tantum Verde suviše slabo lli jako deluje na Vaš organizam, obratite se lekaru ili farmaceutu.
Ukoliko lekar nije drugačije odredio, pridržavajte se sledećeg doziranja: 2-3 puta dnevno posle jela sa 15ml (jedna kašika) nerazblaženog Tantum Verde rastvora ispirati usta ili grgljati 20-30 sekundi. Uobičajena terapija traje do 7 dana.


Ukoliko ste uzeli više leka nego što bl trebalo:
Slučajno progutana manja količina leka nlje opasna. Ukoliko greškom progutate veću količinu Tantum Verde rastvora za ispiranje usta (npr. deca), treba odmah potražiti savet lekara. Pokušajte da povratite progutani sadržaj. Velike količine progutanog leka mogu izazvati neželjene efekte kao što su nesanica, nemir, osip na koži, vizuelne halucinaclje, fotosenzibilizacija. Ove pojave same nestaju prestankom uzimanja leka.


Neželjena dejstva leka:
Neposredno nakon primene Tantum Verde rastvora za ispiranje usta može se javiti osećaj utrnulosti u ustima ili grlu, takav osećaj je deo delovanja leka i brzo nestaje. U veoma retkim slučajevlma mogu se javiti osećaj lakog pečenja na sluzokoži usta ili grla. muka ili povraćanje. Ukoliko se pojave neželjeni efektl koji nisu ovde navedeni, obavestite vašeg lekara ili apotekara o tome.


Čuvanje i rok upotrebe čuvanje:
Držati lek Tantum Verde rastvor za ispiranje usta van domašaja dece i čuvati na temperaturi do 25 stepeni, zaštićeno od svetlosti.


Rok upotrebe:
4 godine.
Lek ne upotrebljavati posle isteka roka upotrebe označenog na pakovanju.


Način izdavanja leka:
Lek se može izdavati i bez lekarskog recepta.

Posebne mere uništavanja neupotrebljenog leka ili ostatka leka:
Neupotrebljeni lek se uništava u skladu sa važećim propisima.


Napomena:
Boca ima sigurnosni zatvarač za decu. Prilikom otvaranja prltisnite zatvarač na dole.

Pakovanje:
Kutija sadrži bocu zapremine 240ml


Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom.