Canesten krema

Canesten krema
Šifra:
L361
Cena:449,00 RSD
Ukupno glasova: 0

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.


Ovaj lek možete kupiti bez lekarskog recepta, za lečenje blažih bolesti bez pomoći Vašeg lekara.

Zaštićen naziv leka:  Canesten® 1% krem

Jačina leka: 1g krema sadrži 10mg klotrimazola.

Nezaštićeno, generičko ime: klotrimazol.

Pomoćne supstance: benzilalkohol; cetostearilalkohol; cetilpalmitat; oktildodekanol; polisorbat 60; sorbitanmonostearat; voda, prečišćena

Sastav: 1g krema sadrži 10mg klotrimazola.


Kako lek canesten krem deluje?
Canesten krem je lek za lečenje gljivičnih infekcija (mikoza) kože. Aktivna supstanca klotrimazol prodire u obolele delove kože i napada gljivice, a posledično gljivice izumiru ili im je inhibiran rast.


Kada se lek canesten krem upotrebljava?
Canesten krem se koristi za lečenje gljivičnih infekcija (mikoza)kože i sluzokože prouzrokovanih dermatofitima, kvasnicama, plesnim a i sličnim organizmima, uključujući Malassezia furfur i Corynebacterium minutissimum.
Ovo se može manifestovati kao: gljivične infekcije stopala (atletsko stopalo), među prstima, u brazdama ležišta nokta (paronihije), takođe povezane sa gljivičnim infekcijima noktiju; infekcije kože dodatno inficirane patogenima osetljivim na Canesten (superinfekcije); gljivične infekcije kože i prevoja na koži, površinske kandidijaze, Pityriasis versicolor (tinea versicolor), infekcije sa Corynebacterium minutissimum (eritrazma), seborejični dermatitis samo kada su mikrobiološki uključeni gore navedeni patogeni. Canesten krem se takođe upotrebljava za lečenje infekcija stidnih usana i predela oko njih te upale glavića i prepucija muškog polnog organa prouzrokovanih kvasnicama (kandida-vulvitis i kandida-balanitis).


Šta morate da pročitate pre upotrebe leka?
Upozorite lekara ako uzimate druge lekove, imate neku hroničnu bolest, neki poremećaj metabolizma, preosetljivi ste na lekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih.


Kada ne smete uzimati lek?
Nemojte upotrebljavati lek Canesten krem ako ste preosetljivi na klotrimazol, cetostearilalkohol ili bilo koje druge sastojke leka. U ovom slučaju treba da se pre upotrebe konsultujete sa lekarom.

Napomena:
Pomoćne supstance koje se nalaze u Canesten kremu (naročito stearati) mogu da smanje efikasnost i bezbednost proizvoda od lateksa (npr. kondomi, dijafragme) prilikom istovremene upotrebe.


Primena u trudnoćii dojenju:

Pre nego što počnete da uzimate neki lek, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom. Ako Canesten krem koristite onako kako je to propisano u uputstvu ili kako Vam je preporučio lekar ili farmaceut, nema verovatnoće da će se pojaviti sistemska dejstva (dejstva na druge organe), jer će se samo male količine aktivne supstance klotrimazol resorbovati. Istraživanja o upotrebi Canesten krema u toku trudnoće nisu sprovedena. U početnom stadijumu trudnoće, potrebno je paziti da tokom lečenja gljivičnih infekcija genitalija (spoljašnjih polnih organa), Canesten krem ne uđe u vaginu.
Dojilje ne bi trebale da nanose Canesten krem na dojke.


Na šta morate pazitiako uzimate druge lekove:
Imajte u vidu da se ove informacije mogu odnositi i na lekove koje više ne pijete, kao i na lekove koje planirate da uzimate u budućnosti. Obavestite svog lekara ili farmaceuta ako uzimate, ili ste do nedavno uzimali neki drugi lek, uključujući i lek koji se nabavlja bez lekarskog recepta. Canesten krem umanjuje efikasnost drugih lekova koji se takođe koriste za lečenje gljivičnih infekcija (amfotericin i drugi polienski antibiotici kao što su nistatin i natamicin).


Kako se lek canesten krem upotrebljava?
Ukoliko mislite da lek Canesten krem suviše slabo ili jako deluje na Vaš organizam, obratite se lekaru ili farmaceutu. Lek mora da se uzima na način kao što je to propisano u ovom uputstvu (osim ako vam je lekar propisao drukčije). Ukoliko se ne pridržavate uputstva, lek neće pravilno delovati.


Koliko Canesten krema treba da upotrebite i koliko često?

Jedan do tri puta na dan treba na oštećene delove kože naneti tanak sloj krema Canesten i pažljivo utrljati. Najčešće je dovoljna mala količina krema (1/2 cm) za površinu veličine dlana. Kod infekcija stidnih usana i predela oko njih (kandida- vulvitis) kod žena, jedan do tri puta na dan treba na oštećene delove kože naneti sloj krema (od spoljašnjih polnih organa do anusa). Krem je takođe pogodan za istovremeno lečenje upale glavića i prepucija muškog polnog organa prouzrokovanih kvasnicama (kandida-balanitis).


Kako i kada treba da upotrebite Canesten krem?

Naneti tanak sloj Canesten krema na oštećene delove kože i utrljati. Operite obolele delove kože svaki put pre upotrebe Canesten krema kako bi uklonili gornji izumrli sloj kože.


Koliko dugo treba upotrebljavati Canesten krem?

Trajanje lečenja je različito i zavisi od obima i lokalizacije bolesti. Za potpuno izlečenje, terapija se ne sme se obustaviti odmah čim nestanu simptomi infekcije; terapiju treba kontinuirano sprovoditi najmanje četiri nedelje. Ponavljanje bolesti ćete sprečiti ukoliko lečenje nastavite još dve nedelje nakon nestanka svih znakova bolesti. Simptomi obično nestaju, ako lečenje traje za: dermatomikoze 3 do 4 nedelje, eritrazme 2 do 4 nedelje, pityriasis versicolor 1 do 3 nedelje, kandida-vulvitis i kandida-balanitis 1 do 2 nedelje.


Šta još možete učiniti za lečenje infekcije?
Veš, odeću i peškire koji su došli u kontakt sa obolelim delom kože morate promeniti svaki dan. To će pomoći kod lečenja i sprečiti infekciju drugih delova tela i drugih Ijudi.


 

Ukoliko ste upotrebili više leka canesten krem nego što bl trebalo:
Nema podataka o tome da prekomerna doza Canesten krema može izazvati neželjena dejstva

 


Ukoliko ste zaboravili da upotrebite lek canesten krem:

U slučaju da ste zaboravili na lek, količina upotrebljenog krema sledeći put ne sme biti veća.
Nikada ne uzimajte duplu dozu da nadomestite to što ste preskočili da uzmete lek!


Šta se dešava ako naglo prestanete da upotrebljavate lek canesten krem?

Ako želite da gljivičnu infekciju u potpunosti izlečite i sprečite njeno ponavljanje, lečenje ne smete obustaviti bez konsultacije sa lekarom. U slučaju da to ipak učinite, rizikujete da Vam se bolest ponovi. Lečenje ne smete obustaviti odmah nakon nestanka simptoma infekcije, već morate nastaviti s njim kao što je to propisano u ovom uputstvu.


Neželjena dejstva leka:
Kao svi lekovi tako i Canesten krem može da ima neželjena dejstva.
Retko mogu da se jave kožne reakcije u tretiranom području (npr. peckanje, žarenje, crvenilo). Kod pacijenata koji su preosetljivi na cetostearilalkohol, mogu da se jave alergijske reakcije na koži. U tom slučaju treba upotrebiti odgovarajući farmaceutski oblik koji ne sadrži cetostearil- alkohol (rastvor ili sprej) umesto krema.


Šta uraditi kada se jave neželjena dejstva?
U slučaju da su se neželjena dejstva pojavila po prvi put ili da se stanje pogoršalo, prestanite da upotrebljavate Canesten krem i konsultujte se sa lekarom.
Ako primetite bilo koje simptome koji bi mogli biti neželjena reakcija na lek Canesten krem, a nisu pomenuti u ovom uputstvu, odmah obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta.


Čuvanje:
Držati lek Canesten krem van domašaja dece!
Proizvod ne zahteva posebne uslove čuvanja.


Rok upotrebe:
Rok upotrebe je tri godine i označen je na tubi. Lek se nesme koristiti posle isteka roka upotrebe označenog na pakovanju!
Rok upotrebe posle otvaranja pakovanja iznosi tri meseca ako se proizvod čuva na sobnoj temperaturi.


Pakovanje: 20g

Način izdavanja leka:
Lek se može izdavati bez lekarskog recepta.


Posebne mere uništavanja neupotrebljenog lekaili ostatka leka:
Neupotrebljeni lek se uništava u skladu sa važećim propisima.

Naziv i adresa nosioca dozvole za stavljanje leka u promet:
Bayer d.o.o.,
Omladinskih brigada 88b, 11070 Beograd

Naziv i adresa proizvođača:
Kern Pharma S.L.,
08228 Terrassa (Barcelona), Španija


Pakovanje:
Canesten krem se može dobiti u kutiji koja sadrži tubu sa 20g krema.


Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom.