Canesten kapi

Canesten kapi
Šifra:
L441
Cena:397,00 RSD
Ukupno glasova: 0

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.


Ovaj lek možete kupiti bez lekarskog recepta, za lečenje blažih bolesti bez pomoći Vašeg lekara. Pored toga, potrebno je da pažljivo koristite ovaj lek kako bi od njega dobili najbolje rezultate.

Ako Vam je potrebna još neka dodatna informacija ili savet, obratite se lekaru ili farmaceutu.


Zaštićen naziv leka: Canesten® rastvor za kožu 1%.

Nezaštičeno, generičko ime: klotrimazol.

Sadržaj aktivnih supstanci: 1ml rastvora sadrži 10mg klotrimazola.

Sadržaj pomoćnih supstanci: propilenglikol, izopropanol, makrogol 400.

Sastav: 1ml rastvora sadrži 10mg klotrimazoia.


Kako lek canesten rastvor za kožu deluje?
Canesten rastvor za kožu je lek za lečenje gljivičnih infekcija (mikoza) kože. Aktivna supstanca klotrimazol prodire u obolele delove kože i napada gljivice, a posledično gljivice izumiru ili imje inhibiran rast.


Kada se lek canesten rastvor za kožu upotrebljava?

Canesten rastvor za kožu se koristi za lečenje gljivičnih infekcija (mikoza) kože prouzrokovanih dermatofitima, kvasnicama, plesnima i sličnim organizmima, uključujući Malassezia furfur i Corynebacterium minutissimum.
Ovo se može manifestovati kao: gljivične infekcije stopala (atletsko stopalo), među prstima, u brazdama ležišta nokta (paronihije), takođe povezane sa gljivičnim infekcijama noktiju; infekcije kože dodatno inficirane patogenima osetljivim na Canesten (superinfekcije): gljivične infekcije kože i prevoja na koži, površinske kandidijaze, Pityriasis versicolor (tinea versicolor), infekcije sa Corynebacterium minutissimum (eritrazma), seborejični dermatitis samo kada su mikrobiološki uključeni gore navedeni patogeni.


Šta morate da pročitate pre upotrebe leka:
Upozorite lekara ako uzimate druge lekove, imate neku hroničnu bolest, neki poremećaj metabolizma, preosetljivi ste na lekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih.
 


Kada ne smete uzimati lek?
Nemojte upotrebljavati lek Canesten rastvor za kožu ako ste preosetljivi na klotrimazol ili bilo koje druge sastojke leka. U ovom slučaju treba da se pre upotrebe konsultujete sa lekarom.


Upozorenja i mere opreza:
Canesten rastvor za kožu sadrži propilenglikol. Može da izazove blagi nadražaj, zato se ne preporučuje njegova primena na sluzokožama.
Pazite da rastvor ne dođe u kontakt sa očima.


Primena u trudnoći i dojenju:
Pre nego što počnete da uzimate neki lek, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom.
Ako rastvor Canesten koristite onako kako je to propisano u uputstvu ili kako Vam je preporučio lekar ili farmaceut, nema verovatnoće da će se pojaviti sistemska dejstva (dejstva na druge organe), jer će se samo male količine aktivne supstance klotrimazol resorbovati. Istraživanja o upotrebi Canesten rastvora za kožu u toku trudnoće nisu sprovedena.
Dojilje ne bi trebale da nanose Canesten rastvor za kožu na dojke.


Na šta morate paziti ako uzimate druge lekove:
Imajte u vidu da se ove informacije mogu odnositi i na lekove koje više ne pijete, kao i na lekove koje planirate da uzimate u budućnosti. Obavestite svog lekara ili farmaceuta ako uzimate, ili ste do nedavno uzimali neki drugi lek, uključujući i lek koji se nabavlja bez lekarskog recepta.
Canesten rastvor za kožu umanjuje efikasnost drugih lekova koji se takođe koriste za lečenje gljivičnih infekcija (amfotericin i drugi polienski antibiotici kao što su nistatin i natamicin).
 


Kako se lek canesten rastvor za kožu upotrebljava?
Ukoliko mislite da lek Canesten rastvor za kožu suviše slabo ili jako deluje na Vaš organizam, obratite se lekaru ili farmaceutu.
Lek mora da se uzima na način kao što je to propisano u ovom uputstvu (osim ako Vam je lekar propisao drukčije). Ukoliko se ne pridržavate uputstva, lek neće pravilno delovati.


Koliko Canesten rastvora za kožu treba da upotrebite i koliko često?
Jedan do tri puta na dan treba na oštećene delove kože naneti Canesten rastvor za kožu i pažljivo ga utrljati.
 


Kako i kada treba da upotrebite Canesten rastvor za kožu?
Naneti tanak sloj Canesten rastvora za kožu iz bočice sa kapaljkom na oštećene delove kože i okolnu zdravu kožu i utrljati.
 


Koliko dugo treba upotrebljavati Canesten rastvor za kožu?
Trajanje lečenja je različito i zavisi od obima i lokalizacije bolesti. Za potpuno izlečenje, terapija se ne sme obustaviti odmah čim nestanu simptomi infekcije; terapiju treba kontinuirano sprovoditi najmanje četiri nedelje. Ponavljanje bolesti će te sprečiti ukoliko lečenje nastavite još dve nedelje nakon nestanka svih znakova bolesti. Simptomi obično nestaju, ako lečenje traje za: dermatomikoze 3 do 4 nedelje, eritrazme 2 do 4 nedelje, pityriasis versicolor 1 do 3 nedelje.


Šta još možete učiniti za lečenje infekcije?
Veš, odeću i peškire koji su došli u kontakt sa obolelim delom kože morate promeniti svaki dan. To će pomoći kod lečenja i sprečiti infekciju drugih delova tela i drugih Ijudi. Operite obolele delove kože svaki put pre upotrebe Canesten rastvora kako bi uklonili gornji izumrli sloj kože. Zatim potpuno osušite kožu - kod atletstkog stopala naročito delove između prstiju - kako bi u potpunosti uklonili vlagu.
 


Ukoliko ste upotrebili više leka canesten rastvor za kožu nego što bi trebalo:
Nema podataka o tome da prekomerna doza Canesten rastvora za kožu može izazvati neželjena dejstva.
 


Ukoliko ste zaboravili da upotrebite lek canesten rastvor za kožu:
U slučaju da ste zaboravili na lek, količina upotrebljenog rastvora sledeći put ne sme biti veća.
Nikada ne uzimajte duplu dozu da nadomestite to što ste preskočili da uzmete lek!


Šta se dešava ako naglo prestanete da upotrebuavate lek canesten rastvor za kožu?
Ako želite da gljivičnu infekciju u potpunosti izlečite i sprečite njeno ponavljanje, lečenje ne smete obustaviti bez konsultacije sa lekarom. U slučaju da to ipak učinite, rizikujete da Vam se bolest ponovi. Lečenje ne smete obustaviti odmah nakon nestanka simptoma infekcije, već morate nastaviti s njim kao što je to propisano u ovom uputstvu.
 


Neželjena dejstva leka:
Kao svi lekovi tako i Canesten rastvor za kožu može da ima neželjena dejstva.
Retko mogu da se jave kožne reakcije u tretiranom području (npr. peckanje, žarenje, crvenilo). Tretirana koža može postati suva.


Šta uraditi kada se jave neželjena dejstva?
U slučaju da su se neželjena dejstva pojavila po prvi put ili da se stanje pogoršalo, prestanite da upotrebljavate Canesten rastvor za kožu i konsultujte se sa lekarom.
Ako primetite bilo koje simptome koji bi mogli biti neželjena reakcija na lek Canesten rastvor za kožu, a nisu pomenuti u ovom uputstvu, odmah obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta.
 


Čuvanje:
Držati lek Canesten rastvorza kožu van domašaja dece! Proizvod ne zahteva posebne uslove čuvanja.
 


Rok upotrebe:
Rok upotrebe je dve godine i označen je na spoljašnjem pakovanju i plastičnoj bočici.
Lek se ne sme koristiti posle isteka roka upotrebe označenog na pakovanju!
Rok upotrebe posle otvaranja pakovanja iznosi šest meseci ako se njime propisno rukuje.
 


Način izdavanja leka:
Lek se može izdavati bez lekarskog recepta.
 


Posebne mere uništavanja neupotrebuenog leka ili ostatka leka:
Neupotrebljeni lek se uništava u skladu sa važećim propisima.
 


Naziv i adresa nosioca dozvole za stavljanje leka u promet:
Bayer d.o.o., Omladinskih brigada 88b, 11070 Beograd.

Naziv i adresa proizvođača:
KVP Pharma + Veterinar Produkte GmbH, Projensdorfer Strage 324, 24106 Kiel, Nemačka


Canesten rastvor za kožu se može dobiti u kutiji sa 1 plastičnom bočicom od 20ml sa čepom i kapaljkom.


Pakovanje: 20ml.


Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Slični proizvodi